Finanční samuraj se vrací zpět…

Vážení čtenáři,

po delší odmlce se s radostí vracím k psaní článků na webu Finančního Samuraje. Možná jste si všimli, že jsem zde nějakou dobu nebyl aktivní. Důvodem byla moje plná angažovanost v budování crowdfundingové  platformy Fingood.cz. Tento projekt propojuje investory s podnikateli, a umožňuje tak investorům podporovat různé podnikatelské projekty prostřednictvím svých investic.

A proč jsem se rozhodl tuto platformu Fingood budovat? Dává mi to velký smysl, protože sám ji využívám jako součást své strategie  finanční nezávislosti. Díky tomu vám ji mohu s čistým svědomím doporučit. Fingood nabízí zhodnocení kapitálu ve výši 10 % a více prostřednictvím investic do zajištěných půjček.

Teď k otázce, proč se vracím zpátky k Finančnímu Samuraji. Za poslední čtyři roky, kdy jsem nenapsal žádný článek, se na poli finanční nezávislosti a předčasného odchodu do důchodu (FIRE – Financial Independence, Retire Early) objevila celá řada nových hlasů. Mnoho lidí o těchto tématech mluví, ale relativně málo z nich skutečně dosáhlo finanční nezávislosti. Proto bych rád opět sdílel své zkušenosti a možné cesty jak lze finanční nezávislost dosáhnout.

Mám odstup čtyř let a vnímám, že pro mě osobně hnutí FIRE více znamená první část – tedy dosažení finanční nezávislosti, než úplný odchod do důchodu. V nadcházejících článcích vám ukážu své portfolio, prozradím, jaké výnosy mi přináší, a popíšu, jak jsem k němu dospěl. Musím přiznat, že dnes tvoří podstatnou část mého portfolia – konkrétně asi 40 % – podíly v různých podnikatelských aktivitách. A to si myslím, že není nejvhodnější cesta pro každého investora, protože je to cesta náročná a vyžaduje plné zapojení.

Co se týče předčasného důchodu, moje zkušenost je trochu jiná. Jak jsem již zmínil, pro mě bylo klíčové dosáhnout finanční nezávislosti. Jsem člověk, který má v sobě jakýsi „budovatelský gen“, což znamená, že i po krátkém odpočinku mě to vždy nutí pustit se do nových projektů. Fingood byl jedním z těchto projektů, ale stejně tak mám podíly v dalších společnostech jako Auglio.com nebo Kubomedia.sk. Tyto aktivity mě naplňují a dávají mi smysl. Představa předčasného důchodu, ve kterém bych nedělal vůbec nic a pouze spravoval své portfolio, mě nikdy úplně nelákala. Spíše se kloním k delším pauzám mezi projekty a delšímu odpočinku.

Práce na mém portfoliu zahrnuje i aktivní účast ve zmíněných firmách, takže pro mě finanční nezávislost znamená spíše svobodu rozhodnout se, co chci dělat. Důležité pro mě je vědomí, že pokud bych nemohl aktivně pracovat, naše životní úroveň by tím neutrpěla. To jsem si ověřil asi před rokem, kdy jsem musel podstoupit operaci a byl jsem tři měsíce mimo provoz. Díky pasivním příjmům z mého portfolia jsme však finančně neutrpěli, což je obrovská výhoda, když máte aktiva, která vám pravidelně generují příjem. Nemusel jsem být závislý na nemocenské, která by znamenala výrazný pokles příjmu.

Upřímně, získání finanční nezávislosti není pro každého. Potkal jsem mnoho lidí, kteří o tom mluvili, ale buď se nikdy neodhodlali začít, nebo zjistili, že je tato cesta delší a náročnější, než očekávali, a rozhodli se po ní nevydat. Moje cesta k finanční nezávislosti trvala zhruba 10 let. Co je však důležité zmínit, je, že jsme si s rodinou příliš nesnižovali životní standard. Spíše jsem navyšoval aktivní příjmy, které jsme následně všechny investovali.

V posledních dvou letech už plně žijeme z našeho pasivního nebo semipasivního příjmu. Všechny aktivní příjmy, které mám – většinou z podnikání – reinvestuji, čímž neustále navyšuji pasivní příjem. To je tedy můj aktualizovaný příběh po čtyřech letech. V dalších článcích se můžete těšit na podrobnosti o mém portfoliu, jeho výnosnosti a jak jsem k němu dospěl.

Napsat komentář